Dizajnerska rasvjeta Francuske tkanine Talijanski premazi i opeke Njemacke tapete Design studio Zebra

Zavjese i draperije

ZavjeseZavjese su nezaobilazni dekorativni elementi skoro svakog interijera.Ugođaji i impresije koje pružaju prostorije u kojima boravite najčešće su glavni uzroci vašeg raspoloženja, ukusa i želja. Od količine dnevne svjetlosti u prostoriji, zavisi adekvatan odabir zavjesa.Osnovna podjela zavjesa je na lake i teške.

Lake (transparentne) zavjese


Lake zavjese imaju svoju estetsku i funkcionalnu primjenu, da sačuvaju osvjetljenost, kao i da prostoru daju svježinu i toplinu.U zavisnosti od sastava (pamuk, lan, vuna, svila, poliestar) i dezena mogu ispratiti sve stilove (moderne, stilske, avangardne, retro, dječje...)

Teške zavjese (draperi, store, dekor)

Teške zavjese (draperi, store, dekor) mogu imati funkcionalnu ulogu (zamračenje – black out).

Estetska vrijednost drapera je da svojom bojom i dizajnom daju prostoru originalnost. U zavisnosti od sastava, tehnike tkanja, dizajna materijala i načina izrade, teške zavjese mogu odgovoriti svim interijernim stilovima. Draperije od prirodnih materijala (lan, pamuk, svila…) kao i izrađene od najkvalitetnijih materijala od poliestarskih vlakana, mogu biti oplemenjene klasičnom ili modernom pozamanterijom.