Dizajnerska rasvjeta Francuske tkanine Talijanski premazi i opeke Njemacke tapete Design studio Zebra

Zidni ikonasti paneli

Uobičajeno dekoriranje zidova je ugradnja pločica, ljepljenje tapeta ili bojanje zidnim klasičnim bojama. Ali, zašto uvijek ići na uobičajeno i standardizirano?

Iako često pomislimo da su dizajneri prevazišli sami sebe novim dizajnerskim rješenjima dekorativnih pločica, tapeta, ili novim tehnikama bojanja zidova, uvijek nas iznenade nekim novinama. 
Trenutno svjetski trend u uređivanju zidova je ugradnja ikonastih zidnih panela.

Design studio Zebra već duže vrijeme surađuje sa renomiranim svjetskim brandovima - proizvođačima ikonastih panela.
Budući da je ponuda raznovrsna (različiti materijali, dezeni, nijanse), navedene panele distribuiramo isključivo na upit.
Ponud navedenih panela, naša tvrtka nudi na tržištu atraktivne zidne obloge za zidne površine interijera, koje su kreirane od strane naših dizajnera, te su zaštićen proizvod 'by design Zebra'.
Detaljnije o tome pogledajte na Dekorativne elemente 'by design Zebra'.

Ikonasti zidni paneli su specijalne obloge od različitih materijala sa definiranom trodimenzionalnom teksturom ili reljefnom strukturom.

Ako želite dekorirati zid sa nešto više tekstura, ili trodimenzionalni izgled zidova, a to ne možete postići bojenjem niti ljepljenjem keramike ili tapeta, onda je pravo rješenje za vas - oblaganje zidova gotovim ikonastim panelima.

      

Način ugradnje
Ove univerzalne panele možete za zid zakucati čavlima, pričvrstiti vijcima, zaljepiti ili jednostavno objesiti, a ručnom pilom ih je moguće obraditi i skratiti prema potrebi i tako prilagoditi prostoru i namjeni.
  

Prednosti zidnih panela su:
  • lakše se ugrađuju od keramike ili tapeta;
  • ušteda vremena. Gotovi zidni paneli pokrivaju veće zidne površine, te time dobivate uštedu vremena neophodnog za ljepljenje svake pločice pojedinačno, lao i pratećih aktivnosti poput mjerenja, ravnanja i čišćenja;
  • moguće ih je postaviti preko postojećih pločica;
  • ne traže nikakvu podlogu;
  • lako se održavaju jer im se površina lako čisti brisanjem;
  • zadržavaju toplinu;
  • smanjuju utjecaj kondenzacije.
Širok izbor dezena i boja
Ukrasni zidni paneli u dekorativnim uzorcima različitih geometrijskih oblika i veličina.
Primjena:
Zidni paneli za kupatila pogodni su za postavljanje u standardnim ili kupatilima sa podnim tuš-kabinama, kao i u samim tuš-kabinama, u prostorima poput wellness i spa centara. Posebni suge panele moguće je postavljati i kao zaštitne ili dekorativne plafonske obloge.

       

Efekti:
Za svaki zid se izrađuju paneli oblikovani za različite stilove i krajnje efekte, no ako investitor ima vlastite ideje, mogu se napraviti originalni zidni paneli. Postoji nekoliko različitih stilova zidnih panela:
Sa efektom keramičkih pločica:
- mozaičnim keramičkim efektom,
- izgledom drveta,
- mramornog ili granitnog izgleda.

     

Materijali
Postoje tradicionalni drveni paneli, koji prostoru daju rustikalni i grubi seoski izgled. Tu su i luksuzne ploče napravljene od poliranog drveta hrasta, kao i skupocjeni paneli pravljeni od tikovine i palisandrovine, koji odlično izgledaju u komercijalnim i rezidencijalnim objektima.

Aluminij  i drugi lagani metali sve više zamjenjuju drvo u moderno opremljenim interijerima. Ovi materijali eliminiraju probleme drveta, kao što su teško uklanjanje prljavštine, prašine, napade insekata i visoke troškove održavanja. 

Prozirni plastični paneli, uslijed probijanja svjetlosti stvaraju ugodan ambijent u interijeru. Pravljeni od plastike, ovi paneli imaju niz dobrih strana: kao što je filtriranje štetnih UV zraka, dobru toplinsku i zvučnu izolaciju. Ušteda energije može rezultirati zamjenom umjetne svjetlosti prirodnom, i sprječavanje gubitka topline zimi i dobitak topline u ljetnim razdobljima.

Poliuretanski dekorativni zidni paneli se izrađuju od 3 sloja: od sloja sulfata, karbonata i sloja poliuretana visoke gustine. Karbonatni završni sloj daje odlične mehaničke karakteristike i otpornost na habanje, dok poliuretanski sloj daje odlična toplinska i zvučna izolacijska svojstva. Sva tri materijala su otporna na atmosferske utjecaje, slanu vodu (maglu), i negorivi su.

Dekorativni paneli od posebnog materijala, koji je kombinacija drveta i smole. Zahvaljujuči ovom materijalu ukrasni zidni paneli su izuzetno izdržljivi i otporni na vlagu.

  

Neki proizvođači nude zidne panele sa izgledom prirodne kože, koji svakom interijeru daju raskošan i liksuzan dojam. Zanimljive su i raznovrsne teksture, koje će zadovoljiti očekivanja i onih najizbirljivih. Zidove će učiniti jedinstvenim i drugačijim od svega do sada viđenog, a mogućnost izbora iz široke palete boja i tekstura pružiti će svakome priliku da prostor osmisli i uredi u svome stilu. Sa jedinstvenim uzorcima koji se kreću od tradicionalnog do modernog dizajna, apstraktnog, uzoraka iz prirode, ikonasti zidni paneli postati će hit svakog interijera.